Berggierslanden
Logo Logo

We hebben geen resultaten gevonden.
Probeer het nog eens met een andere zoekterm of stel je vraag via chat, mail of telefoon.

Vragen over de financiering

Wanneer moet ik mijn hypotheek rond hebben?

Zodra de bouw van de woning definitief doorgaat, word je door de notaris uitgenodigd om de leveringsakte en hypotheekakte te passeren. Het is verstandig om de hypotheek rond te hebben zodra je in de gelegenheid wordt gesteld de akte te passeren.

Wat als ik mijn hypotheek niet rond krijg, zit ik dan aan de koop vast?

In de koop- en aannemingsovereenkomst zit een ontbindende voorwaarde voor het verkrijgen van een hypotheek. Als je onverhoopt de hypotheek niet rond krijgt, kun je binnen een periode van 2 maanden na aankoop de overeenkomst ontbinden. Je kunt dit doen door de ontbinding aan te vragen aangevuld met tenminste 2 afwijzingen van geldverstrekkers.

Wanneer start ik met betalen?

Zodra je naar de notaris gaat voor het passeren van de leveringsakte en de bouw is nog niet begonnen, betaal je de koopsom van de grond. De aanneemsom betaal je vervolgens in termijnen vanaf het moment dat de bouw start. De notaris verzorgt bij het passeren van de leveringsakte de betaling van alle tot op dat moment verschuldigde termijnen en eventuele rente. Na de start van de bouw en zodra een bepaald punt in de bouw is bereikt, ontvang je van de aannemer een factuur, die je vervolgens binnen 2 weken dient te betalen. Je kunt voor betaling zorgen door de factuur uit eigen middelen te betalen of deze door te sturen aan jouw hypotheekverstrekker. Als het passeren van de leveringsakte bij de notaris heeft plaatsgevonden, zal de hypotheekverstrekker zorgdragen voor betaling.

Kan ik de woning (deels) met eigen geld betalen?

Ja dat is mogelijk. Het is verstandig om dat zo snel mogelijk aan de notaris door te geven. Dit in verband met het inplannen van de afspraak voor het passeren van de aktes.

Kan ik ook mijn eigen notaris kiezen?

Dat is alleen mogelijk voor het passeren van de hypotheekakte. Het is dan wel verstandig dat je dit goed afstemt met de projectnotaris.

Wat is bouwrente?

Als je later in een project instapt dan betaal je rente over de reeds vervallen termijnen tot aan de datum van overeenkomen van de koop- en aannemingsovereenkomst. Het percentage van deze rente is in de overeenkomsten vastgesteld. Deze rente wordt bouwrente genoemd en is niet fiscaal aftrekbaar.

Wat is transportrente?

Dit is de rente berekend vanaf datum overeenkomen of zoveel later als vastgesteld in de koop- en aannemingsovereenkomst tot aan de datum van het passeren van de leveringsakte. Het percentage van deze rente is in de overeenkomsten vastgesteld. Deze rente wordt transportrente genoemd en is wel fiscaal aftrekbaar.

Ik heb nog een woning te verkopen, zijn er voor mij mogelijkheden om dubbele lasten te voorkomen?

Dubbele maandlasten zijn niet of nauwelijks te voorkomen. Je betaalt al een gedeelte van de koopsom tijdens de bouw en daarvoor betaal je een vergoeding aan de geldverstrekker. De dubbele maandlasten zijn wel fiscaal aftrekbaar met een maximum van twee jaar.

Vragen over het gebied

Wat wordt de sfeer van het gebied?

Sinds 2004 wonen de eerste inwoners in Berggierslanden. Sindsdien heeft de wijk zich uitgebreid. De bewoners omschrijven het gebied als 'landelijk', 'groen', 'waterrijk' en 'heerlijk rustig'. Door de waterpartij, het natuurovergangsgebied, de wandelroute op de dijk is de sfeer van Berggierslanden goed in je op te nemen.

Is er openbaar vervoer in de omgeving?

Vlak bij het centrum van Meppel ligt het treinstation. Met goede verbindingen vanuit Noord-Nederland en via Zwolle vanuit het midden van Nederland, is de stad eenvoudig te bereiken. Bij het station kan je gratis parkeren, start de stadsbus en vertrekken vele bussen richting de regio.

Waar kan ik informatie vinden over Meppel?

Meer informatie over Meppel is te vinden op www.meppel.nl. Nieuwtjes en wetenswaardigheden wordt gemeld op http://www.regiomeppel.nl/

Welke voorzieningen zijn er voor scholen en kinderopvang in Meppel?

In Meppel vind je meer dan 10 basisscholen en voldoende kinderdagverblijven. Ook voor voortgezet onderwijs, middelbaar en hoger beroepsonderwijs kun je uitstekend terecht in Meppel.

Welke sportvoorzieningen zijn er in Meppel?

Berggierslanden is een actieve wijk. In het noordelijke deel ligt Sportpark Koedijkslanden dat ruimte biedt aan sporten als tennis, hockey, honk- en softbal, korfbal en fitness. Ook is er een ijsbaan, waar je ’s winters lekker kunt schaatsen. Houd je van wandelen, fietsen of skeeleren? De mooie routes in de omgeving leiden je langs de meest bijzondere plekken. Door de ligging aan het water kun je in Berggierslanden zelfs kanoën.

Zijn er in de directe omgeving al voorzieningen zoals winkels en horeca aanwezig?

Berggierslanden ligt in Meppel, een levendige stad midden in Drenthe. Hier vind je alle voorzieningen die je nodig hebt binnen handbereik. Spring op de fiets en je bent er zo! Wat biedt de stad Meppel? Op 5 minuten fietsen van Berggierslanden bevindt zich een supermarkt in de wijk Koedijkslanden. Fiets je een stukje verder, dan sta je in het centrum van Meppel. Naast speciaalzaken, restaurantjes en cafés kun je hier winkelen bij grote ketens, zoals Hema en Blokker. Aan de oostkant van Meppel ligt het Diaconessenhuis, het ziekenhuis voor inwoners uit de regio. Vlakbij Berggierslanden vind je het Medisch Centrum Rembrandt van Rijn. Hier zijn 4 huisartsenpraktijken en een apotheek gevestigd.

Wat wordt er naast het project gebouwd? Omliggende bebouwing?

Niet alleen BPD ontwikkelt woningen in Berggierslanden. Er zijn meerdere partijen bezig met de ontwikkeling van woningen en/of kavels. Zo biedt Berggierslanden OntwikkelingsBedrijf kavels aan. Wij streven er naar om de informatie op deze website te plaatsen, voor zover wij deze ontvangen van bijvoorbeeld andere ontwikkelaars.

Waar kan ik me inschrijven zodat ik op de hoogte blijf van het gebied?

Je kunt je inschrijven als belangstellenden voor de woningen die door BPD worden ontwikkeld of de kavels die worden uitgegeven door Berggierslanden OntwikkelingsBedrijf.

Vragen over de wijk

Hoeveel nieuwe woningen worden er in de wijk gerealiseerd?

Er worden circa 1280 woningen gebouwd in Berggierslanden.

Komen er ook huurwoningen in het woningaanbod? En zo ja wie is de verhuurder?

BPD ontwikkelt geen huurwoningen in Berggierslanden. Deze worden dan ook niet opgenomen in het woningaanbod. Het kan voorkomen dat een ontwikkelaar sociale huurwoningen of beleggers huurwoningen ontwikkeld. Op dat moment plaatsen wij deze gegevens op de website.

Kan ik beter een bestaand huis of een nieuwbouwhuis kopen?

Een nieuwbouwhuis is een huis zonder zorgen waar je geen omkijken naar hebt. Alles is nieuw, alles doet het. Op bijna alles zit garantie en onderhoudskosten heb je de eerste jaren vrijwel niet. Daar komt bij dat je een nieuwbouwhuis ook nog eens helemaal kunt aanpassen aan je eigen wensen. Meer voordelen van nieuwbouw -> 

Zijn er ook starterswoningen gepland?

Er zijn geen starterswoningen gepland. Mocht er een ontwikkelaar zijn, die deze woningen aanbiedt, dan melden wij dit op de website.

Worden er ook sociale koopwoningen gebouwd?

Er zijn geen starterswoningen gepland. Mocht er een ontwikkelaar zijn, die deze woningen aanbiedt, dan melden wij dit op de website.

Kan ik mijn auto voor de deur parkeren?

Elke woning wordt zo ontwikkeld, dat hier twee auto's op de oprit kunnen staan. Voor een rijwoningen is dat anders; voor deze woningen worden parkeerplaatsen of parkeerkoffers ingericht. Bezoekers kunnen hun auto parkeren op straat.

Is er straks genoeg plek om dicht bij het huis te parkeren?

Je kunt je eigen auto's parkeren op je eigen terrein. Er worden geen bezoekersparkeerplaatsen aangelegd.

Is/blijft parkeren gratis?

Voor zover wij nu weten, blijft parkeren gratis. Mocht de gemeente Meppel hier wijzigingen in aanbrengen, dan wordt u hier als inwoner van op de hoogte gesteld in de huis-aan-huis bladen of via bekendmakingen.

Komen er nieuwe wegen in de wijk?

De meeste wegen zijn al woonrijp gemaakt en voorzien van asfaltstraat, loopparkeerstrook, lantaarnpalen en groen. Op sommige plekken wachten we met de inrichting van de straat, tot er geen bouwverkeer meer aanwezig is.

Komt er ook een speeltuin of speelweide?

Verspreid door de wijk Berggierslanden kunnen kinderen spelen in de speeltuinen. Schommels, glijbanen en klimrekken worden afgewisseld met grasvelden; ideaal voor een potje voetbal. Omdat auto’s in de wijk maximaal 30 kilometer per uur rijden, kun je van een veilige speelomgeving op aan. Speciaal voor ouders staan er op sommige plekken picknicktafels. Hier kun je met elkaar bijpraten en een oogje in het zeil houden. Berggierslanden heeft een actieve buurtvereniging die regelmatig activiteiten organiseert. Hierdoor is het nóg fijner wonen in de wijk.

Is er een honden uitlaatplaats in de buurt?

Er is geen speciale hondenuitlaatplaats in de wijk. Als regel hanteert de gemeente Meppel: hond aan de lijn in de wijk en ruim de poep op. Zo blijft de wijk netjes. Op de dijk is er voldoende ruimte voor de hond om los te lopen.

Hoeveel en wat voor soort woningen komen er in de wijk?

Loop eens rond in Berggierslanden: elke straat heeft weer andere woningen. In Berggierslanden worden verschillende woningen gebouwd, in verschillende stijlen. Van ruime eengezinswoning tot een semi-bungalow. Van rijenhuis, tot twee-onder-een-kap woning tot een vrijstaande woning. In totaal worden er zo'n 1.280 woningen gebouwd.

Wanneer start de verkoop van het project?

Elke ontwikkelaar bepaalt zelf wanneer hij in verkoop gaat met de woningen. BPD zal dit op deze website communiceren en dat geldt ook voor Berggierslanden OntwikkelingsBedrijf met de kavels.

Hebben de woningen een tuin? Wat is de ligging en wat zijn de afmetingen?

Alle woningen hebben een tuin met uitzondering van de reeds gerealiseerde appartementen. Hoe groot de tuin is en wat de afmetingen zijn, dat hangt van het soort huis of type kavel af.

Is er al een vergunning om de woningen te bouwen?

Elk project is anders. Dat betekent dat BPD per project bekijkt, wanneer zij een vergunning aanvragen. Als je een kavel koopt, dan ben je zelf verantwoordelijk voor de aanvraag van een vergunning.

Hoe lang duurt de bouw en wanneer worden de eerste woningen opgeleverd?

Elk project is anders. Soms worden er meerdere woningen tegelijkertijd gebouwd, dan weer wordt er één woning gebouwd. De bouwtijd varieert tussen een half jaar en een jaar. .

Hoe rijdt het bouwverkeer naar de locatie?

Het bouwverkeer rijdt over de wegen en zal de bouwplaats zo inrichten, dat ze het bewonersverkeer zo min mogelijk storen. Er zijn geen specifieke bouwwegen aangelegd in Berggierslanden.

Zijn er al brochures beschikbaar?

Zodra het project in verkoop is, vindt je op deze website de uitgebreide verkoopbrochure. Je kunt deze downloaden, maar vaak ook aanvragen. Je krijgt de verkoopinformatie dan toegestuurd. Is het project nog in voorbereiding dan is er vaak nog geen brochure. Je kunt je dan vrijblijvend inschrijven als belangstellende.

Vragen over de woningen

Wie verkoopt de woningen?

Per project bekijkt BPD welke makelaars zij hiervoor selecteren. Dat geldt ook voor de kavelverkoop door Berggierslanden OntwikkelingsBedrijf. Op de site hebben we de informatie opgenomen van de makelaars, die momenteel de woningen en kavels verkopen.

Welke makelaar is bij het project betrokken?

Voor de projecten van BPD Ontwikkeling zijn Mijn Makelaar Rob de Jong en Van Dorsten Makelaars ingeschakeld

Is woning X (in fase Y) nog beschikbaar? Ik wil graag een optie op deze woning, kan dat?

Voor alle woningen die BPD in verkoop heeft en voor de kavels geldt: Als je vragen hebt over de beschikbaarheid van jouw favoriete huis of als je direct een optie wilt nemen, neem gerust contact met ons op. Je kunt ons bellen, chatten of mailen. De status van een bouwnummer (in optie, vrij of verkocht) kun je ook op de website zien bij het woningaanbod. In de meeste gevallen is ook de kavelkaart geactiveerd waar je de status kunt achterhalen. Voor de woningen die door andere ontwikkelaars worden aangeboden, hebben wij geen informatie. Je kunt het beste contact opnemen met de ontwikkelaar

Wanneer gaat de volgende fase in verkoop?

Zodra BPD een project in verkoop neemt, dan houden we je op de hoogte op deze website.

Kan ik een bezichtiging inplannen?

Je kunt zelf een kijkje nemen in Berggierslanden om zo een goed beeld te krijgen van wat Berggierslanden je te bieden heeft. Mocht je meer informatie willen, dan kan je altijd contact opnemen met de verkopende makelaar(s).

Ik kan niet bij de (start verkoop) manifestatie zijn, kan ik alle informatie ontvangen?

Voor alle woning van BPD geldt: alle informatie zal ook online beschikbaar worden gesteld. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld de brochure, de bouwtekeningen, de meerwerklijsten etc. Op de website kun je op je gemak nog eens alles nalezen en zelfs downloaden als je dat wilt.

Wie bouwt de woningen?

Voor alle woningen van BPD geldt dat de woning wordt gebouwd door de aannemer. Je sluit de aannemingsovereenkomst ook met deze partij. Tijdens de bouw is deze aannemer jouw aanspreekpunt.

Wat is de volgorde van bouwen?

De volgorde van bouwen is per project verschillend.

Zijn er mogelijkheden om de woning naar eigen wens aan te passen of in te delen?

Voor alle woningen van BPD geldt dat mogelijkheden zijn om de woning aan te passen naar eigen wens. Dit geldt overigens meer voor de indeling en het afwerkingsniveau dan de buitenkant van de woning. De aannemer beoordeelt of de gewenste aanpassing past bij het bouwplan en/of deze niet in strijd is met de normen waaraan de woning moet voldoen. De kopersadviseur van de aannemer adviseert je in dit traject. 

Zijn er al prijzen voor meerwerk opties bekend?

Voor alle woningen van BPD geldt dat de grote wijzigingen alvast in een kort overzicht zijn samengevat. Hierop staan bijvoorbeeld de prijzen voor een uitbouw, dakkapel, dakramen etc. Tijdens het verkoopgesprek ontvang je de volledige optielijsten.

Wordt de woning opgeleverd met een keuken?

Per project wordt bekeken of de woning met of zonder keuken wordt aangeboden. In de technische omschrijving vind je meer informatie.

Is er een gasaansluiting in de woning?

Voor elke woning is een gasaansluiting aanwezig.

Wordt de woning opgeleverd met een badkamer?

Per project wordt bekeken of de woning met of zonder badkamer wordt aangeboden. In de technische omschrijving vind je meer informatie.

Waar kan ik de plattegronden van de woningen downloaden?

Bij de projecten die door BPD worden ontwikkeld, is er mogelijkheid om de informatiebrochure te downloaden.

Welk energielabel heeft de woning/het appartement?

Alle nieuwbouwwoningen hebben energielabel A, dit is het meest gunstige label en staat voor een duurzame en energiezuinige woning.

Vragen over Mijn Eigen Huis

Wat is Mijn Eigen Huis?

Mijn Eigen Huis is een persoonlijk account waar je jouw favoriete woningen beheert, documenten kunt downloaden, nieuwsberichten kunt lezen en voorkeuren doorgeeft als de verkoop is gestart. Je hebt maar 1 account nodig voor alle BPD websites.

Waarom is een account van Mijn Eigen Huis nodig?

Met een persoonlijk account van Mijn Eigen Huis zie je in 1 overzicht wat jouw favoriete woningen zijn, geef je digitaal jouw voorkeuren door als de verkoop start en beheer je jouw voorkeuren gewoon online.

Hoe maak ik een account aan?

Een volledige uitleg voor het aanmaken van een Mijn Eigen Huis account, vind je onder Service op de pagina Mijn Eigen Huis.

Waarom moet ik mijn account via e-mail bevestigen?

Om zeker te weten dat jij zelf het account hebt aangemaakt ontvang je een e-mail om je account te bevestigen. Zodra je dit hebt bevestigd kun je inloggen in Mijn Eigen Huis.

Ik heb een account aangemaakt maar ik krijg geen e-mail om het te bevestigen

Het kan zijn dat de e-mail in je spam/ongewenste e-mail of junkmail terecht is gekomen.

Het lukt niet om een account aan te maken

Check of je gebruik maakt van een geldig e-mailadres. 
Heb je een vinkje geplaatst bij Privacy Statement? 
Voldoet je wachtwoord aan de gestelde regels?

 • Tenminste 1 kleine letter
 • Tenminste 1 getal
 • Tenminste 1 hoofdletter
 • Tenminste 1 speciaal teken ! # $ % - _ = + < >
 • Minimaal 8 en maximaal 20 tekens

Mijn wachtwoord wordt niet geaccepteerd bij het aanmaken van een account

Het wachtwoord moet bestaan uit:

 • Tenminste 1 kleine letter
 • Tenminste 1 getal
 • Tenminste 1 hoofdletter
 • Tenminste 1 speciaal teken ! # $ % - _ = + < >
 • Minimaal 8 en maximaal 20 tekens

Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Geen probleem. In het inlogscherm voer je je gegevens in en klik je op het vraagteken in het wachtwoord veld. Er wordt een e-mail naar je verzonden en kun je een nieuw wachtwoord aanmaken.

Ik heb al een account maar kan niet inloggen. Wat gaat er mis?

 • Log je in met het e-mailadres dat je hebt gebruikt toen je een account aanmaakte?
 • Ga na of je een geldig e-mailadres hebt. Een e-mailadres moet een @-teken bevatten en mag maar 1 punt achter de @ hebben.
 • Het wachtwoord vergeten? Vraag een nieuwe aan.
 • Zorg ervoor dat Caps Lock niet is ingeschakeld.

Kunnen mijn partner en ik afzonderlijk van elkaar een account aanmaken?

Ja dat is mogelijk. Echter per (toekomstig) huishouden mag slechts 1 keer ingeschreven worden op de woningen.

Hoe verwijder ik mijn account?

Jouw account kun je verwijderen bij je persoonlijke gegevens in Mijn Eigen Huis. Een account kan alléén verwijderd worden als je niet gekoppeld bent aan een woning. Dat wil zeggen dat je geen koper of optant bent van een woning.

Ik heb een nieuw e-mail adres. Hoe kan ik nu inloggen?

Laat ons weten wat je nieuwe e-mail adres is, dan passen wij het voor je aan. Je kunt daarna gewoon inloggen met je nieuwe e-mail adres en je bekende wachtwoord.

Overige vragen

Wanneer wordt gestart met de bouw?

Zodra 70% van de woningen is verkocht en de omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) onherroepelijk is, krijgt de bouwer opdracht om het project te bouwen. Als je een kavel koopt bepaal je zelf wanneer je gaat bouwen. Voor de woningen die worden verkocht door een andere ontwikkelaar dan BPD, kun je het beste contact opnemen met de ontwikkelaar.

Hoe vindt de toewijzing van de woningen plaats?

We proberen zoveel mogelijk mensen de woning van hun hoogste voorkeur toe te wijzen en streven daarbij naar een zo optimaal mogelijke bezetting (of: verdeling) van de bouwnummers.Als er voor een bepaald bouwnummer meerdere mensen hun voorkeur hebben aangegeven, vindt de toewijzing plaats aan de meest concrete kandidaten. Dit wil zeggen dat je een financiële check hebt gedaan en dus weet wat je bij de bank kunt lenen.

Ook als je geen eigen woning meer te verkopen hebt of wilt aankopen zonder dat je huidige woning verkocht is, werkt dit in je voordeel. Wij streven op deze manier naar een optimale bezetting van alle woningen. Immers, hoe sneller de woningen allemaal (zonder voorbehoud) verkocht zijn, hoe eerder we kunnen starten met de bouw: dat is voor zowel BPD als voor jou als mogelijk toekomstige bewoner een voordeel.

Is er overlast te verwachten van de bouw?

Een wijk in ontwikkeling betekent dat er bouwverkeer rijdt en dat er gewerkt wordt om de woningen te bouwen.

Welke zekerheid heb ik dat mijn huis wordt afgebouwd?

Voor alle woningen van BPD geldt dat deze worden gebouwd onder de SWK Garantie- en Waarborgregeling/Woningborg Garantie- en Waarborgregeling. Als eigenaar van de woning heb je hiermee de garantie van een kwalitatief goede woning. Verder weet je dat jouw woning gegarandeerd wordt afgebouwd mochten zich onverhoopt problemen bij de aannemer voordoen. Je hebt bovendien als eigenaar de zekerheid dat eventuele gebreken gedurende de garantietermijn worden hersteld. Voor uitgebreide informatie: www.swk.nl www.woningborg.nl. Als je een kavel koopt en hier zelf een woning op laat bouwen, dan is het aan jou om te bepalen of de aannemer garanties moet afgeven. Voor de woningen die worden verkocht door een andere ontwikkelaar dan BPD, kunt je het beste contact opnemen met de ontwikkelaar.

Heb ik garantie op de woning en zo ja hoe lang?

Een van de voordelen van nieuwbouw is de garantie op de bouwkundige kwaliteit. Deze garantie (en bijbehorende periodes) is vastgelegd in de garantieregeling van Woningborg/SWK.

Van wie koop ik de woning?

Voor alle woningen van BPD geldt dat je de grond koopt je van BPD Ontwikkeling BV; je sluit ook de koopovereenkomst met BPD Ontwikkeling BV. De aannemingsovereenkomst sluit je met de aannemer van het project. De aannemer bouwt jouw woning en is ook jouw aanspreekpunt tijdens de bouwperiode van jouw huis. Ook als je vragen hebt over meer- en minderwerk kun je bij de aannemer terecht. Als je een kavel koopt bepaal je zelf wanneer je gaat bouwen. Voor de woningen die worden verkocht door een andere ontwikkelaar dan BPD, kun je het beste contact opnemen met de ontwikkelaar. Als je een kavel koopt, dan sluit je de koopovereenkomst met Berggierslanden OntwikkelingsBedrijf CV. De aannemingsovereenkomst sluit je met een door jou geselecteerde aannemer. Voor vragen over woningen die door een andere ontwikkelaar dan BPD worden ontwikkeld, verwijzen we je naar de ontwikkelaar. Zij kunnen je hier meer over vertellen.

Specifieke vragen over Berggierslanden

Wat zijn interessante weetjes van Berggierslanden?

Berggierslanden grenst aan een waterrijk natuurgebied. Omdat de bestaande wegen en oude bomen worden behouden, gaat het landelijke karakter van de wijk op in de groene omgeving. Dit maakt dat het er goed vertoeven is, ook voor dieren. Zo zijn er natuurbuffers en parkzones aangelegd en nestkasten, gierzwaluwstenen en vogelplankjes geplaatst. Regenwater wordt afgevoerd naar de sloten en beken, waardoor de waterkwaliteit relatief hoog is en Berggierslanden een gezonde leefomgeving biedt.

Hoe is het watermanagement geregeld in Berggierslanden?

Bij een waterrijke als Berggierslanden hoort goed watermanagement. Om daartoe te komen heeft het waterschap Reest en Wieden samen met de gemeente Meppel een aantal richtlijnen opgesteld. Het regenwater komt in Berggierslanden niet terecht in het riool, maar wordt via de wegen zichtbaar afgevoerd naar de oppervlaktewateren in de wijk. Het waterschap Reest & Wieden beheert het peil. Is dit te hoog, dan wordt het overtollige water naar de Hoogeveensche Vaart geleid.

Hoe wordt er omgegaan met regenwater?

Zoals je misschien gemerkt hebt, lopen de wegen in Berggierslanden schuin af. Zo kan regenwater makkelijk wegstromen naar bermen, taluds, sloten, waterpartijen en greppels.

Waar moet ik rekening mee houden bij de inrichting van de tuin?

Dat regenwater zichtbaar wordt afgevoerd, vraagt om speciale maatregelen. Zo is het verstandig om de tuin goed te laten aflopen, zodat het water naar de weg stroomt in plaats van naar je woning. Ook raden we je aan de hoeveelheid verhardingen te beperken. Kies je hier toch voor, dan kun je het best gaan voor waterdoorlatende bestrating of een drainagesysteem gecombineerd met een strook voorzien van gras of grind.

Mag ik mijn auto op straat wassen?

Nee, dat mag niet. Bij je huis de auto wassen is makkelijk, maar tegelijkertijd stromen er allerlei schoonmaakmiddelen de wijk – en dus het milieu – in. Het is in Berggierslanden daarom niet toegestaan om je auto te wassen. Hiervoor verwijzen we je naar een autowasplaats.

Ik ben bewust bezig met materiaalgebruik in en rond mijn huis. Waar kan ik rekening mee houden?

Ga je je huis inrichting of verbouwen, gebruik dan geen koper of zink. Deze materialen logen uit, waardoor vervuilde stoffen in het oppervlaktewater kunnen terechtkomen.

Waarom moet ik een strook grond van mijn tuin vrijhouden voor beplanting van een haag?

Met een eigen natuurpark, veel water en volop groenstroken is Berggierslanden een kleurrijke wijk. Ook de beplanting die elke voortuin siert, vormt hiervan onderdeel. We plaatsen er heggen en hanteren vuistregels voor de erfafscheidingen. Zo krijgt de wijk een eenduidig gezicht. Weten hoe deze beplantingsstroken eruitzien? Neem dan een kijkje bij de al gerealiseerde buurten in Berggierslanden.

Waar moet ik rekening mee houden bij de inrichting van de tuin?

Dat regenwater zichtbaar wordt afgevoerd, vraagt om speciale maatregelen. Zo is het verstandig om de tuin goed te laten aflopen, zodat het water naar de weg stroomt in plaats van naar je woning. Ook raden we je aan de hoeveelheid verhardingen te beperken. Kies je hier toch voor, dan kun je het best gaan voor waterdoorlatende bestrating of een drainagesysteem gecombineerd met een strook voorzien van gras of grind.

Wat moet ik doen als mijn riolering verstopt is?

Bij de oplevering van de woning ontvang je een revisietekening. Hierop zie je waar de riolering loopt en waar de erfscheidingsput zit. Is het riool verstopt, graaf dan de erfscheidingsput op en kijk of het water goed wegstroomt. Is dit het geval, dan zit de verstopping in de riolering van de woning en dien je zelf een loodgieter te bellen. Stroomt het water niet goed weg, dan zijn er problemen met het hoofdriool. Hierover kun je contact opnemen met Berggierslanden OntwikkelingsBedrijf of – als de bouwwerkzaamheden in jouw deelbuurt afgerond zijn – met de gemeente Meppel.

Mag het water rondom Berggierslanden gebruikt worden voor recreatie?

Berggierslanden wordt omgeven door water. Je mag er schaatsen, zwemmen en varen. Houd wel rekening met omwonenden, de vissen en vogels. Gebruik bijvoorbeeld een elektrische boot of een kano. Deze voertuigen zijn niet schadelijk voor het milieu en veroorzaken weinig overlast.

Hoe hard mogen auto's rijden in Berggierslanden?

Voor een wijk in aanbouw geldt een maximumsnelheid van 15 kilometer per uur. In de deelbuurten waar de bouwwerkzaamheden zijn afgerond, mogen auto’s 30 kilometer per uur rijden.

Wat is het strooibeleid in Berggierslanden?

De gemeente strooit aan de Europalaan, Valeriaan, Parnassia, Zwanenbloem, Wederik, Watermunt, Stuurboord, Aak en Europalaan.

Hoe wordt de openbare ruimte ingericht?

Voordat de woningen gebouwd worden, maken we een tekening die weergeeft hoe het openbaar groen wordt ingericht en waar lantaarnpalen komen te staan. Deze tekening is niet definitief, omdat de opzet van de wijk nog kan veranderen.

Ik heb een vraag, waar kan ik terecht?

Woon je in een deelbuurt die nog in ontwikkeling is, dan kun je terecht bij Berggierslanden OntwikkelingsBedrijf. Zijn in jouw omgeving de bouwwerkzaamheden afgerond, dan vragen we je contact op te nemen met de gemeente Meppel. De medewerkers van het Loket Bouw en Wonen helpen je graag via 0522-850590 of loketbouwenwonen@meppel.nl.

Stel je vraag

Het formulier is succesvol ontvangen

Voor de beste ervaring maakt deze website gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou?